Hoe zorgt u dan wél voor optimaal en efficiënt onderhoud?

22-11-2020


Het werk van een storingsmonteur bestaat voor een groot deel uit wachten. Stand-by staan voor het geval er misschien een machine vastloopt. Ook ’s nachts en in het weekend. Dit resulteert niet alleen in frustraties bij monteurs, maar ook in onnodig grote kostenposten voor bedrijven. Want de klok tikt door, terwijl er amper gewerkt kán of hoeft te worden.


Onderhoud of reparatie?

Nog steeds “onderhouden” veel bedrijven hun machines door te wachten tot er iets kapot gaat. De storingsmonteur staat vaak al urenlang stand-by voor het geval dit geeurt. Zo gauw een machinestilstand optreedt mag de storingsmonteur op komen draven om de boel te repareren. Vaak onder hoge tijdsdruk, omdat elke minuut dat een machine stilstaat tot grote verliezen kan leiden. De ene dag (of nacht) vliegt hij van de ene naar de andere reparatie en moet hij vervolgens overwerken om alles af te krijgen, de andere keer zit hij zijn hele dienst voor spek en bonen te wachten op een telefoontje. Een totaal inefficiënte, vaak frustrerende en onnodig kostbare manier van werken.


Van reactief naar preventief

Gelukkig zien veel bedrijven in dat reactief handelen bij noodgevallen niet wenselijk is. Zij kiezen vaak voor periodiek preventief onderhoud, zodat machines op gezette tijden de controle en onderhoudsbeurt krijgen die ze nodig hebben. Een flinke stap in de goede richting, maar nog steeds niet optimaal. Vaak wordt preventief onderhoud uitgevoerd zonder naar de omstandigheden van de machine te kijken. Heeft de machine de afgelopen tijd overuren gedraaid? Dan komt het geplande preventief onderhoud misschien al te laat. Of heeft de machine maar op halve kracht gedraaid de afgelopen periode? In dat geval kan het geplande onderhoud misschien nog prima een weekje wachten.

quote element

“Als alles goed gaat, merk je er niets van”


De distributieriem als voorbeeld

Een auto-onderdeel dat preventief wordt vervangen bij een bepaalde kilometerstand, bijvoorbeeld bij 120.000 of 150.000 km. Echter, het is enorm verschil tussen een distributieriem die dagelijks het woon werkverkeer tussen Maastricht en Roermond aflegt t.o.v. een distributieriem van een Uber-taxi in Amsterdam. Bij auto’s die veel stadskilometers rijden, slijt de riem namelijk harder dan de kilometerstand doet vermoeden. Als alles goed gaat, merk je er niets van. Anderzijds, kan deze versleten distributieriem voor jou ‘onverwacht’ bij 85.000 km breken. In het ergste geval ontstaat er motorschade doordat een van de zuigers tegen een geopende klep aanstoot. Dan kan reparatie een dure grap worden.



Van preventief naar voorspellend

Maar hoe zorg je dan wel voor optimaal efficiënt onderhoud? Voorspellend onderhoud. Het is het nieuwe reactieve onderhoud. Reactief handelen niet op basis van waar of wanneer iets kapot is gegaan, maar reactief op voorspellingen van ingebouwde software. Hierdoor handel je niet pas wanneer de storing zich heeft voorgedaan, maar je doet ook geen onnodig preventief onderhoud. U doet wat nodig is op het juiste moment, dus op de meest effectieve en efficiënte manier.

Madolex in de actualiteit

09-07-2024

De besturingskasten van Madolex: in 4 stappen naar een betrouwbare machine

Met meer dan 35 jaar ervaring in de sector biedt Madol...

Lees verder

19-12-2023

De Madolex-offerte als basis voor een gestroomlijnd project

Een op maat gemaakte machine is een investering in de ...

Lees verder

15-11-2023

Duurzaamheid vs. Innovatie: wanneer is moderniseren beter dan vervangen?

Vaak kan de levensduur van een machine namelijk signif...

Lees verder