Cookies & Privacy

Wij maken gebruik van cookies.

Google Analytics
Bezoekersstatistieken, websitebezoek en gebruik wordt gemeten en gebruikersgegevens worden anoniem verzameld.

Vimeo
Gegevens over de bezoeken van de gebruiker worden verzameld zoals welke pagina’s zijn gelezen.

YouTube
Klikgedrag, bekeken video’s en aangepaste voorkeuren worden verzameld. Bezoekersinformatie en gebruikersgedrag wordt gebruikt voor advertenties.

Duurzaamheid vs. Innovatie: wanneer is moderniseren beter dan vervangen?

In de maakindustrie vormen machines vaak het kloppende hart van een productieproces. Om problemen in dit vitale proces te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de staat van uw machinepark te monitoren. Zo kunt u slijtage tijdig waarnemen en storingen voorkomen. Soms geven de resultaten van een periodieke inspectie aanleiding om de toekomst van een machine opnieuw te overwegen. Zeker als het apparaat wat ouder is, er meerdere onderdelen tegelijkertijd aan vervanging toe zijn en er inmiddels andere innovaties op de markt zijn, lijkt vervanging vaak een voor de hand liggende oplossing.

In dit kennisartikel kijken we echter ook graag naar de mogelijkheden die het reviseren of moderniseren van een bestaande machine biedt. Vaak kan de levensduur van een machine namelijk significant worden verlengd met voornamelijk bestaande middelen. Uiteindelijk is het belangrijk om in elk traject om goed te analyseren wat de beste oplossing is en hangt de beste keuze van veel factoren af. Madolex ondersteunt u graag bij het maken van die keuze.

Vraag een oriënterend gesprek aan

Duurzaamheid & kosten

Door de continue technologische vooruitgang, zijn nieuwe machine(onderdelen) vaak efficiënter als het aankomt op energieverbruik. Daardoor lijkt het per definitie een ‘duurzamere keuze’ om te investeren in een nieuwe machine dan in het opknappen van een apparaat dat al tientallen jaren meegaat.

De werkelijkheid ligt echter genuanceerder. Ten eerste is de initiële investering bij een revisie vaak vele malen lager dan bij een vervanging, omdat er simpelweg minder grondstoffen en onderdelen nodig zijn. Ten tweede is het ook mogelijk om bij een revisie enkel specifieke onderdelen te vervangen die invloed hebben op het energieverbruik van de machine als geheel. Afhankelijk van de specificaties van de betreffende machine, kan het energieverbruik daardoor significant worden teruggedrongen. Tot slot wordt er bij een revisie voornamelijk gebruikgemaakt van bestaand materieel en blijven er dus minder restmaterialen over dan bij een vervanging.

Technologie & kwaliteit

Vooral op het gebied van elektronica is er de afgelopen decennia flinke vooruitgang geboekt. Sensoren worden nauwkeuriger, processoren worden sneller en de algehele capaciteit wordt groter. Ook kan moderne besturingssoftware een bijdrage leveren aan de resultaten die een machine kan leveren. Om de voordelen te plukken van de technologische vooruitgang is het niet altijd nodig om een nieuwe machine aan te schaffen. Vaak zit de crux in het vervangen van enkele vitale onderdelen, waardoor de machine als geheel efficiënter of beter kan functioneren.


Behoud van maatwerk

Een derde motivatie om te kiezen voor revisie boven vervanging, is dat de oorspronkelijke machine mogelijk kostbare of complexe maatwerkonderdelen bevat. Als een machine op maat is gemaakt, voldoet deze vaak aan bijzondere kenmerken of specificaties voor wat betreft afmetingen, bewerkingen of capaciteit. Door een machine te moderniseren blijven die basiskenmerken over het algemeen overeind, waardoor er met minder aanpassingen een beter resultaat kan worden bereikt.

Daarnaast is het productieteam vaak bekend met de bestaande machine, waardoor er na de modernisering meestal geen training nodig is en ze hun werk direct kunnen hervatten.

Elke situatie is anders, Madolex geeft graag persoonlijk advies

Zoals u ziet, zijn er veel redenen om reviseren te verkiezen boven het vervangen van een machine. Desondanks zijn er ook situaties denkbaar waarin dit niet opgaat. Soms laat een ingrijpende verandering in het productproces geen andere keus. Ook is het een mogelijkheid dat een volledig nieuwe machine daadwerkelijk zoveel energiezuiniger kan opereren, dat de oorspronkelijke investering snel wordt terugverdiend en er over de lange termijn minder energie wordt verbruikt. Tot slot hangt de mate waarin het vervangen van een machine belastend is voor het milieu natuurlijk ook sterk af van de manier waarop restmaterialen worden verwerkt en eventueel hergebruikt.

Twijfelt u nog tussen moderniseren en vervangen? Madolex geeft graag persoonlijk advies. Desgewenst kunnen we in de oriëntatiefase ook een investeringsberekening afgeven, waarmee u een eerlijk vergelijk kunt maken tussen reviseren en vervangen als het gaat om investeringskosten, technische specificaties, energieverbruik op de lange termijn en verwachte operatiekosten.

Vraag een oriënterend gesprek aan