Turnkey machinebouw: in 5 stappen naar de ideale productielijn

Voor veelvoorkomende handelingen in een productieproces (zoals sorteren, snijden, assembleren etc.) zijn vaak standaard machines beschikbaar. Toch is het vaak lastig om deze te integreren in een complexe productielijn, of kan een maatwerkmachine een hogere kwaliteits- of efficiëntiegraad behalen. 

We noemen zo’n op maat gemaakte machine ook wel een ‘turnkey’ project, omdat een dergelijke machine de sleutel vormt tot een geoptimaliseerd proces. Madolex heeft ruime ervaring in het coördineren van projecten op turnkey-basis voor zowel mechanische- als elektrotechnische toepassingen. In vijf stappen van idee tot oplevering: we nemen je graag mee in de totstandkoming van zo’n turnkeyproject.1. Oriëntatie, Inventarisatie & Scoping

Om uw nieuwe of gemodificeerde machine de sleutel naar een succesvolle toekomst te laten zijn, is een goede inventarisatie onmisbaar. Hierbij werken we nauw samen met de klant om te begrijpen welke taken de machine moet vervullen, welke capaciteit deze moet hebben, en welke specifieke technische eisen van belang zijn. Op basis van de beschikbare specificaties, maatvoeringen en praktische toepassingen stellen we een plan van aanpak en een passende offerte op. 

Vraag een oriënterend gesprek aan2. Engineering

Met behulp van 3D-CAD en EPLAN werken we elk vraagstuk uit tot een volledig 3D-ontwerp. We kunnen daarbij met een blank canvas beginnen, óf een bestaande tekening omzetten naar een driedimensionaal plan. In beide gevallen leveren we als eindproduct een overzichtelijk tekeningenpakket met stuklijsten aan. Dit biedt zowel de klant als onze technici een duidelijk beeld van hoe de uiteindelijke machine eruit zal zien en zal functioneren.3. Machinebouw

Wanneer de werktekening definitief is, worden de benodigde onderdelen aangemaakt en voorbereid. Standaardcomponenten worden geleverd, maar veel mechanische maatwerkonderdelen produceren we zelf dankzij onze geavanceerde CNC- en verspaningsmachines. Als alle motoren, sensoren, controllers en andere vitale onderdelen van de machine beschikbaar zijn, begint het assemblageproces. Gespecialiseerde technici zetten de machine stap voor stap in elkaar, waarbij elke fase nauwkeurig wordt gecontroleerd en getest om fouten te voorkomen.

Modificaties


Om de productiecapaciteit verder te verhogen is het aanschaffen van een nieuwe machine overigens niet altijd nodig. U kunt ook een bestaande machine laten reviseren of modificeren. Dit is in veel gevallen een goedkopere, snellere én duurzamere oplossing. Net als bij een nieuwbouwmachine verwerken we de beoogde aanpassingen éérst in een werktekening. Vervolgens worden de machines omgebouwd of worden hulpmiddelen met meer functionaliteiten toegevoegd. Deze modificaties vinden plaats op onze verspanings-, constructie- en paneelbouwafdelingen.4. Installatie & Testing

Bij veel turnkey machines speelt software een cruciale rol. Ten eerste komt het gebruik van nauwkeurige sensoren de kwaliteit van het eindproduct ten goede. Ten tweede maakt een geavanceerde programmatuur uiteraard meer kostenbesparende automatiseringen mogelijk. Tot slot helpt een helder besturingssysteem de techneut om efficiënter en doeltreffender te werken. In deze fase wordt de software geïntegreerd en geprogrammeerd om ervoor te zorgen dat bovengenoemde doelen worden gewaarborgd.

Voordat de machine wordt geleverd, ondergaat deze uitgebreide kwaliteitstests. Eventuele problemen worden direct gecorrigeerd. Als de machine voldoet aan alle kwaliteitseisen, dan wordt deze goedgekeurd voor levering. Afhankelijk van de grootte van het apparaat wordt deze in onze fabriek verpakt en naar de eindbestemming getransporteerd of juist pas op locatie in elkaar gezet. Onze specialisten voeren zelf de volledige installatie van de machine uit op de uiteindelijke productielocatie van onze klant. Wij zorgen ervoor dat alles naar behoren functioneert bij de inbedrijfname en bieden waar nodig training aan de gebruikers.5. Service & Onderhoud

Uiteraard blijven we ook ná oplevering van het turnkeyproject betrokken. We hebben regelmatig contact met onze klanten om de prestaties van de nieuwe machine te bespreken. Waar nodig voeren we onderhoud en updates uit om zo het optimale resultaat te waarborgen.  

Aan de hand van deze vijf stappen vinden we voor vrijwel elke uitdaging in het productieproces de sleutel tot succes. Meer weten over onze aanpak?  

Vraag een oriënterend gesprek aan