Cookies & Privacy

Wij maken gebruik van cookies.

Google Analytics
Bezoekersstatistieken, websitebezoek en gebruik wordt gemeten en gebruikersgegevens worden anoniem verzameld.

Vimeo
Gegevens over de bezoeken van de gebruiker worden verzameld zoals welke pagina’s zijn gelezen.

YouTube
Klikgedrag, bekeken video’s en aangepaste voorkeuren worden verzameld. Bezoekersinformatie en gebruikersgedrag wordt gebruikt voor advertenties.

Doorbreek de waan van de dag. Zet voorspellend onderhoud op de agenda!

12-12-2020


Veel productiebedrijven maken nog geen gebruik van de bestaande mogelijkheden om voorspellend onderhoud te implementeren. De plannen en mogelijkheden zijn er, er is commitment, maar het komt simpelweg niet van de grond. PwC en Mainnovation bestudeerden 280 bedrijven in Nederland, Duitsland en België waaruit blijkt dat slechts 11% van de bestaande digitale technologieën optimaal worden benut om de ‘toekomstige’ conditie van de machine te voorspellen.


Machinedata worden niet gebruikt

Met voorspellend onderhoud kunnen bedrijven de beschikbaarheid van hun machines verhogen en machine stilstand verminderen. Sensoren, gekoppeld aan machines, leveren grote hoeveelheden data die iets zeggen over de conditie van de machine. Hierdoor kunnen storingen worden gereduceerd en kunnen onderhoudskosten aan installaties worden voorkomen. Vaak wordt echter pas achteraf naar deze data gekeken om te zien wat er is gebeurd. Maar dan is het dus al te laat. Met voorspellend onderhoud (ofwel: predictive maintenance) worden deze data geïdentificeerd en real-time geanalyseerd. Hierdoor worden problemen voorkomen.

quote element

“Zodoende blijft men achter de feiten aanlopen”


Merendeel van bedrijven op laag niveau

Slechts 11% van de onderzochte bedrijven blijkt gebruik te maken van de hedendaagse technieken in de zogenoemde Industrie 4.0. Maar liefst tweederde van de bedrijven scoort een onvoldoende (in het onderzoek benoemd als volwassenheidsniveau 1 en 2). Deze bedrijven maken slechts gebruik van de traditionele middelen zoals onderhoudsmonteurs en standaard software. Zij maken nog niet of nauwelijks gebruik van betrouwbaarheidsingenieurs, data wetenschappers, integrale softwarepakketten en andere externe databronnen. Zodoende vindt er geen voorspellend onderhoud plaats en blijft men achter de feiten aanlopen.


Voorspellend onderhoud op agenda

Bij de meeste bedrijven staat het gebruik van voorspellend onderhoud echter wel op de agenda. Bedrijven verwachten binnen een periode van 3 á 5 jaar een vorm van voorspellend onderhoud te gebruiken. Eén op de drie respondenten is vrij ambitieus om het volwassenheidsniveau te verbeteren. De belangrijkste reden hiervoor is om zodoende de machinestoringen te verminderen en daarmee de machinebeschikbaarheid te verbeteren. Verder zijn het reduceren van kosten en het verminderen van veiligheids-, gezondheids-, milieu- en kwaliteitsrisico’s belangrijke factoren om te verbeteren.


Conclusie: beschikbare data is kritische succesfactor

Vele bedrijven hebben dus inderdaad in de planning gebruik te maken van voorspellend onderhoud maar hikken tegen een aantal factoren aan waardoor de implementatie ervan steeds naar achteren wordt gezet. De beschikbaarheid van data is daarvan de belangrijkste, gevolgd door technologie, budget en cultuur.

Madolex in de actualiteit

19-12-2023

De Madolex-offerte als basis voor een gestroomlijnd project

Een op maat gemaakte machine is een investering in de ...

Lees verder

15-11-2023

Duurzaamheid vs. Innovatie: wanneer is moderniseren beter dan vervangen?

Vaak kan de levensduur van een machine namelijk signif...

Lees verder

01-09-2023

Turnkey machinebouw: in 5 stappen naar de ideale productielijn

Madolex heeft ruime ervaring in het coördineren van pr...

Lees verder