SoFine Foods

Veilig produceren resulteert in duurzaam en lekker eten

Recent ontvingen we van SoFine Foods BV het verzoek om één van hun bakovenlijnen aan te passen waar vleesvervangende producten worden vervaardigd. Het doel was om deze deels te automatiseren en veiliger te maken voor de medewerkers.


SoFine Foods uit Landgraaf is een merk met een missie. Als plantaardig pionier willen ze niet alleen 100% plantaardige en gezonde voedselproducten maken. Ze willen ook dat dit duurzaam gebeurt en, vooral, heel erg lekker moet zijn. Waar ze ooit in 1963 begonnen met de vervaardiging van tofu, vooral gericht op de steeds groter wordende Aziatische gemeenschap in Nederland, bieden ze nu ook een breed scala aan vlees-, vis- en kaasalternatieven aan. 


Met gezonde passie en gedurfde ambitie wil SoFine Foods hun producten toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Niet alleen de vegetariërs en vegans, maar alle mensen die van lekker eten én hun planeet houden. Innovatie zit in hun hart, vooruitgang is hun missie.


Het voedselverwerkende proces

De bakoven voor vleesvervangende producten bij SoFine Foods maakt gebruik van olie tijdens het bakproces, vergelijkbaar met een frituurpan waar frituurvet in zit. Tijdens het proces wordt een deel van de olie opgenomen door de producten die de bakoven verlaten. Tijdens het bakken veroudert de olie ook. Het is dus van cruciaal belang dat de olie regelmatig tijdens het bakproces wordt vervangen en aangevuld. Dit laatste wordt ook wel suppleren genoemd.


Tot voor kort gebeurde het suppleren van de olie handmatig met een staafpomp die door de operator bediend werd. Deze staafpomp hing in een tijdelijk opgestelde IBC (intermediate bulk container) die naast de lijn stond.


Daarnaast gebeurde het vervangen van de olie semiautomatisch. Hierbij moest rekening gehouden worden dat zowel de olie als de verwarmingselementen voldoende waren afgekoeld alvorens de olie af te voeren.


Het suppleren en vervangen van de olie was dus een arbeidsintensieve klus die voor verbetering vatbaar was qua efficiency. Het was de wens van SoFine Foods om dit deels automatisch en geheel veilig te maken. Kortom: Een opdracht waar Madolex graag een oplossing voor heeft geboden.


stijl element

Deels automatisch, volledig veilig


Door Madolex is een systeem geïmplementeerd waardoor het suppleren automatisch gaat door middel van sensoren die communiceren met de aansturing van de pomp. Ook het vervangen van de olie gebeurt nu automatisch wanneer de operator via een controlepaneel de juiste opdracht geeft. 


Door deze oplossing te creëren is het werk een stuk veiliger en overzichtelijker geworden. Nog een voordeel is dat er meer ruimte rondom de machine is gekomen, aangezien de olietanks in een andere ruimte staan. Naast het mechanisch maken van het IBC station zijn de leidingwerken, pompstations en schakelkasten ook door Madolex gemaakt. 


Aangezien het om een voedselverwerkend proces gaat zijn er strenge normeringen aan de machines die in contact met de producten komen. Alle aanpassingen zijn volgens de hoogste hygiëne- en voedselstandaarden uitgevoerd in roestvast staal.

Duurzame oplossingen


Het is de passie voor techniek die ons drijft. Madolex bestaat uit een ervaren en dynamisch team van vakmensen die actief de nieuwste innovaties en ontwikkelingen volgen. Zo kunnen we proactief meedenken met de wensen van onze klanten en de functionaliteiten en de veiligheid van hun machinepark optimaliseren. 


We investeren al jaren in de beste vakmensen en in de beste apparatuur. Daarbij doen we alles in eigen beheer, van engineering tot oplevering. Zo kunnen wij garanderen dat het eindproduct precies naar wens is en volgens onze hoge standaard. Persoonlijk contact staat daarbij hoog in het vaandel. Wij vinden een waardig partnerschap namelijk heel belangrijk. 

De opdracht van SoFine Foods kwam voort uit een eerdere opdracht uit 2021. Het duurzame karakter van SoFine Foods als bedrijf en haar producten sluit naadloos aan bij de visie van Madolex. Wij hergebruiken zoveel mogelijk materialen en engineeren effectieve oplossingen die de productiviteit van onze klanten verhogen. Dankzij onze mechanische en elektrotechnische turnkey aanpak en onze jarenlange ervaring, voorzien wij onze klanten van passend advies en de juiste machine(onderdelen).


Bent u geïnteresseerd geraakt na deze klantcase in de mogelijkheden die Madolex kan bieden voor uw machinepark? Of heeft u aanvullende vragen of opmerkingen? Neem dan snel contact met ons op.


Projecten waar we trots op zijn